söndag 2 september 2007

Nya Radio rön!

Följande Kan vara av intresse för oss HAMs.
73 de SM7CXI

Från SR :

Skruvade radiosignaler kan packa kanalerna tätareSnart kanske samma radiofrekvens kan rymma flera kanaler. (Foto: Scanpix)
Flera radiokanaler på samma frekvens – utan att de krockar. Det kan bli verklighet genom en ny teknik som Uppsalaforskare utarbetat. Den använder sig av inte bara radiovågornas frekvens, utan också deras skruvning.
För forskarnas egen del är användning inom radioastronomin mest aktuell men för oss andra kan tekniken förutom tätare packade radiokanaler också innebära effektivare mobiltelefoner.
Vi som lyssnar på radio rattar väl då och då mellan kanalerna på frekvensbandet. Två kanaler kan som bekant inte ligga på samma frekvens, då krockar de. Men det behöver inte vara så.
Nu visar forskare i Uppsala att samma radiofrekvens skulle kunna användas av flera kanaler – om man använder sig en annan olikhet mellan radiovågorna än just frekvensen. Radiovågor kan nämligen vara skruvade också.
Olika skruvning
Det som i framtiden kan skilja ut två kanaler som ligger på samma frekvens kan vara att den ena kanalens radiovågor snurrar ett varv per våglängd och den andra kanalens snurrar två varv per våglängd.
– Det är som en skruv du har hemma. den kan vara glest gängad eller tätare gängad, säger Bo Thidé, professor i rymdfysik vid Uppsala Universitet.
Packa kanalerna tätare
Vips kan man packa kanalerna mycket tätare på frekvensbandet. För högre frekvenser har det här gjorts på annat håll de senaste åren, men Bo Thidé och hans kolleger – bland annat två studenter som haft detta som examensarbete – har fört ner tekniken till så låga frekvenser som radiovågor, med hjälp av avancerad matematik.
I båda fallen handlar det alltså om elektromagnetisk strålning – det är sådan som utgör såväl laser och synligt ljus som de mer lågfrekventa radiovågorna.
Åtta kanaler på en frekvens
– På höga frekvenser har man nu åtta kanaler igång på samma frekvens, och försöker göra hundra, säger Bo Thidé.
Att tekniken förs ner på radiovågornas frekvens ger nya användningsområden: Som radiosändningar med flera kanaler på samma frekvens, och att man kan få ut mer information ur de radiovågor som radioastronomerna fångar upp från rymden.
Testas redan
Uppsalaforskarna testar redan tekniken vid en anläggning i Småland och på flera satelliter. Och för oss som inte är rymdforskare kan den nya tekniken underlätta vardagen genom effektivare mobiltelefoner, tror Bo Thidé.
– Vi kan filtrera bort ovidkommande signaler, inte bara de som har fel frekvens utan också de som har fel korkskruvsmode, som vi kallar det, och fel riktning. Det innebär att vi troligen kan räkna med att mobiltelefoner kommer att ha lägre uteffekt men ändå samma kommunikationskapacitet.
Det innebär i så fall både att mobilerna sänder ut mindre strålning än idag och att de får längre batteritid.
Camilla Widebeck

4 kommentarer:

SM7JQF/ Henning sa...

Spännande!

Anonym sa...

Det är ingen nyhet detta har man ju redan gjort på satellitöverföring i flera år för att kunna få plats med alla kanaler

Anonym sa...

Det är ingen nyhet detta har man ju redan gjort på satellitöverföring i flera år för att kunna få plats med alla kanaler

Callsign : SK7RA sa...

Det är det som man hållit på med den sista tiden på Teknikreflektorn och även i Sveriges radios Vetenskapens värld !
Jag trodde det var intressant även för en f.d svensk ! Hi!